Voor de stukadoor door de stukadoor

04 -maart 2015

Deel 2: Plintmortels

Wie verdient er tegenwoordig in veel gevallen het meest aan een gestukadoord plint?

Antwoord: De grindhandel en de hovenier.

Het lijkt wel een lachfilm. Maar eigenlijk is het diep en diep triest. Dat het zo ver kan komen!

Wat mij al jaren  opvalt is,  dat een gestukadoord plint er in veel gevallen na enige tijd schandalig uitziet.  Bros, gescheurd, nat en uit elkaar vallend en  vastgeknoopt met gaas en profielen die eruit worden gedrukt. En dit alles volgens voorschrift  van de adviseurs, specialisten, experts en deskundigen... Maar volgens mij zijn er niet zoveel experts, wel verkopers, die zelf nog nooit 1 mm2  hebben gesmeerd. Anders schrijf  je zulke onzin toch niet voor? Ook kan het zijn, dat niet alle mortels geschikt zijn als plintmortel en wel als zodanig worden verkocht.

Er schijnen zelfs mortels te zijn, die buiten voorgeschreven worden en die niet nat mogen worden en alleen op een droge ondergrond kunnen worden toegepast. Deze zijn mijns inziens zeker niet geschikt als plintmortel. Een plintmortel moet hard zijn (afgestemd op de ondergrond), waterbestendig en bestaan uit minerale , hydraulische bindmiddelen en vulstoffen. Zand dus, in een goede korrelopbouw, met toevoeging van minerale bindmiddelen.

En dus geen afval en allerlei mortelvreemde stoffen in de mortel, die zich qua lagen moeilijk laten opbouwen en afbinden. Bovendien ook nog een ellende om mee te moeten werken . Vraag eens aan de adviseur ( lees verkoper)  of hij meehelpt en het voordoet. Kun je lachen. Ik verbaas mij hier al tientallen jaren over. En die brave stukadoor, die slikt dat allemaal maar. Maar hij zit achteraf wel met de ellende…

Zelf werk ik al 20 jaar met de mortels van Parex/Lanko, dus ook met de plintmortels . Zonder problemen en zonder hele tuinen te moeten veranderen en zonder bestrating te moeten aanpassen. De nu voorgeschreven plintdetaillering is een gevolg van de miserabele kwaliteit van de mortels. Wat een wanvertoning zeg! Ik werk buiten met houten reien, die ik in verstek laat zagen. Krijg je een mooi scherp kantje, en na verharding een rand om tegenaan te werken. Een techniek zoals men dat al eeuwen lang doet, zonder problemen. Maar de verkoper verdient aan een houten rei niets.

Er zitten 4 soorten plintmortels binnen het Parex/Lanko programma. Ik zal een korte beschrijving geven.

>Parmurex. Dit is een grijze plintmortel, klasse CS IV, die je kunt pleisteren en sponsen. Aanbrengen in 2 lagen vers in vers met minimaal 3 ½ uur wachttijd tussen de 2 lagen. In ieder geval  de tweede laag aanbrengen binnen 72 uur, want daarna is de mortel dicht. Dan is de hechting weg.  De onderlaag dikker  dan de bovenlaag,  de bovenlaag ca. 4 mm dik.  Laagdikte  totaal minimaal 12 mm. Werkt  echt fantastisch. Kijk goed uit op type steen je de Parmurex aanbrengt.  De steen moet goed gemetseld en draagkrachtig  zijn (afstemming pleistersysteem op de ondergrond). Maar ik gebruik ook wel eens een trucje om, in noodzakelijke gevallen,  de elasticiteitsmodule te verlagen. Ik vertel het je graag ter plaatse. En ik doe het voor. 

> Monodecor GT. Dat is een plintmortel , klasse CS III, die in 48 standaard kleuren beschikbaar is. Deze mortel kun je krabben, pleisteren en sponsen. Wat de verwerking betreft gelden er dezelfde regels als voor de Parmurex. Alleen bij de gekrabde uitvoering is de bovenlaag iets dikker.  Heb je een gekrabde gevel, dan werk je dezelfde dag het plint in kleur af. En dit zonder stucstopprofiel!! Dat is wel het laatste wat je in een plint kan gebruiken.  Gewoon vers in vers. Nogmaals, ik help jullie er graag bij.

>Blanc du Littoral. Een spierwitte plint, klasse CS III, speciaal gemaakt voor degene, die een witte gevel wil en een wit plint. Het is wat besmettelijk, maar het is mogelijk. De verwerking is als bovenstaande Monodecor GT mortel.

>Thixopierre.  Dat is een thixotrope plintmortel, die ook in de 48 standaard kleuren verkrijgbaar is. Wel kan met deze mortel ook lijsten getrokken worden en deze wordt ook gebruikt om te modelleren. Deze mortel kan tot een maximale laagdikte verwerkt worden van 42 cm! Ja, dat is best dik.  De Thixopierre is speciaal voor  pretpark Euro Disney ontwikkeld .  Ook op gaas ideaal te verwerken voor sculpturen en rotspartijen.

Binnen de bebouwde kom zie je bij doorgaande straten aan de onderzijde van de gevels vaak veel schades veroorzaakt door strooizouten. In Italie wordt op veel plaatsen de onderste meter gesmeerd met saneerpleister. Van Parex/Lanko is dat de Parlumiere STH wit of grijs. Let er hierbij wel op, dat met het bevriezen het straatwerk, de klinkers of tegels, wat naar boven komt. Dus hier het straatwerk ten opzichte van het gevelstucwerk los houden.

Wat de kleuren betreft nog het volgende. Er zijn ook plint kleuren verkrijgbaar op bestelling, die veel donkerder van kleur zijn.(G-codering)Tot bijna zwart aan toe. Let er hierbij wel op, dat je deze donker gekleurde pleistermortels bij verwerking op een stevige steen toepast (klinker kwaliteit) en het  plint de eerste weken goed afdekt tegen weersinvloeden. Dit in verband met mogelijke kans op drogingskrimp.

Onder het maaiveldniveau werk ik in vochtige gebieden de plintmortel af met Lankolastic. Dit is een 2 componenten mortel, die je met de kwast of rol  in 2 laagjes  aanbrengt en de afwerking waterafstotend maakt. Dit is ook bestand tegen zouten.

Zijn er nog vragen, bel naar Peter Boogaard 06-20491462 of Ed van der Plas 06-30136638. Of mail naar  info@boogaardrestaurateurs.nl Wij geven gratis advies en we helpen jullie graag met een demo. Ook zijn er overal demodagen, dus meld je aan. Er is met Parex/Lanko -en Technichem producten nog veel meer mogelijk, dan wat ik hierboven al heb beschreven. Ik kan al mijn ervaringen niet zo snel achter elkaar voor u opschrijven, maar ik toon het u graag in de praktijk. Stukadoren is en blijft mijn hobby! Ik begin pas.

Dit was mijn tweede artikel in deze rubriek. Bijgevoegd zijn de technische bladen van de gebruikte Parex\Lanko plintmortels.  Voor de volgende keer staat er kamwerk/frijnwerk op het programma.

 

Peter Boogaard

Boogaard restaurateurs